Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Belirtileri Nelerdir?
PANİK ATAK NEDİR?
Panik ortada bir tehlike veya tehdit oluşturacak bir durum yokken aniden gelişen ve zaman zaman tekrar eden yoğun ve şiddetli korku ve sıkıntı durumudur. Yol açtığı şiddetli fiziksel belirtiler nedeniyle kişi o an kalp krizi geçirdiğini, öleceğini veya çıldıracağını düşünebilir. Bu yüzden gittikçe artan bir korkuya neden olur. Bu korku ve panik hali ortalama 10-30 dakika sürer ve kendiliğinden geçer. Panik atak tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez.
Panik atak belirtileri aşağıdaki gibidir;
-
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,
-
Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
-
Terleme,
-
Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
-
Soluğun kesilmesi
-
Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
-
Uyuşma ya da karıncalanma
-
Üşüme, ürperme ya da ateş basması,
-
Bulantı ya da karın ağrısı
-
Titreme ya da sarsılma
-
Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
-
Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
-
Ölüm korkusu
Panik Bozukluk Nedir?
-
Tekrarlayan beklenmedik panik ataklar ve bu ataklar arasındaki diğer zamanlarda kişinin başka panik ataklar yaşayacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyması;
-
Bu atakların “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü kaybedip delirme” veya “felç geçirme” gibi olumsuz sonuçlara neden olabileceği düşüncesiyle kişinin sürekli yoğun bir üzüntü ve endişe içinde olması;
-
Olası olumsuz sonuçları engellemek için önlem almak düşüncesiyle kişinin günlük hayatındaki bazı eylemlerden (işe/okula gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yiyip içmeme, yalnız kalamama vb.) kendini çekmesi ile karakterize bir çeşit kaygı bozukluğudur.
Panik Bozukluk çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Toplumda 100 kişiden 3-4’ü bu hastalığı ya daha önce geçirmiştir ya da halen bu hastalığı yaşamaktadır. Genellikle ilk kez 20-35 yaşları arasında başlar. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat fazla görülür.
Panik Bozukluğun Tedavisi özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi ve ilaç tedavisi ile mümkündür
ÖNEMLİ:
-
Panik ataklar ve Panik Bozukluk kesinlikle kalp krizine, ölmeye, çıldırmaya veya felce yol açmaz.
-
Doktorunuz önermedikçe korkularınız ile baş etmek için kalp, tansiyon, çarpıntı ilacı, vitamin, sakinleştirici ya da alkol kullanmayınız.
-
Sadece doktorunuzun önerdiği ilaç ya da ilaçları önerilen şekilde kullanınız.