Psikoterapi Nedir? Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?
PSİKOTERAPİ NEDİR?
Psikoterapi, kişilerin duygusal, zihinsel veya davranışlarıyla ilgili sıkıntılarının karşılıklı görüşmeler yoluyla çözülmesinde kullanılan tekniklerin genel adıdır. Bu görüşmeler süresince gerekli eğitimleri almış bir uzman ile danışan güvenli bir şekilde kendini tanımaya başlar, kendi ve çevresi ile ilgili inançları keşfederek farkındalık kazanır. Çeşitli teknikler uygulanarak sıkıntı yaratan duygular, düşünceler ve davranışlar üzerinde çalışılır ve bunların değişimi için gerekli motivasyonun ve uygun yöntemlerin kazandırılması ve hedeflenir.
PSİKOTERAPİ FARKLIDIR ÇÜNKÜ…
Sosyal yaşantımızda kurduğumuz diğer ilişkilerden farklı olarak, terapist ile danışan arasındaki ilişki profesyonel bir ilişkidir ve danışan odaklıdır. Terapistin aldığı eğitimler, uyguladığı yöntemler ve bağlı kaldığı etik prensipler danışanın güvenliğini sağlar ve bu ilişkinin iyileştirici özelliğini ortaya çıkarır. Terapi süreci çoğu kez danışanların aktif olduğu ve terapist ile iş birliği yaptıkları bir süreçtir. Psikoterapist görüşmelerde kendi öznel yargılarından sıyrılarak danışanı odağa alır. Danışanın değişimini ve iyiliğini amaçlayan bu süreçte ona eşlik eder.
NE ZAMAN PSİKOTERAPİYE BAŞVURMALIYIM?
Psikoterapi yöntemleri
Fobiler
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Alkol Kullanım Bozukluğu ve Bağımlılık
gibi sorunlarda olduğu gibi diğer psikiyatrik bozuklukların tedavisinde ve belirtilerin yönetilmesinde de kullanılabilir. Diğer yandan, psikoterapiden faydalanmak için herhangi bir psikiyatrik tanı alınmasına da gerek duyulmaz.
Bir süredir:
-
Yoğun şekilde mutsuzluk, çökkünlük, umutsuzluk ve çaresizlik, isteksizlik ve keyifsizlik yaşıyorsanız veya;
-
Bazı kaygılarınız, korkularınızı veya takıntılı düşüncelerinizi yönetemediğinizi hissediyorsanız;
-
Kendinize veya çevrenize zarar verici düşünceleriniz veya davranışlarınız oluyorsa,
-
Öfkenizi denetlemekte zorlanıyorsanız
-
Stresinizi kontrol altına almakta zorlanıyorsanız,
-
İşinizde veya okulunuzda motivasyon eksikliği yaşıyor veya performans kaygısı duyuyorsanız,
-
Başkalarıyla ilişkilerinizde problemler yaşıyorsanız,
-
İletişim sorunları yaşadığınızı düşünüp daha etkili iletişim kurmak istiyorsanız veya,
-
Kronik özellikteki bazı ruhsal/zihinsel veya fiziksel rahatsızlıkların belirtilerini duygusal açıdan daha iyi yönetmek istiyorsanız,
-
Yaşamınızdaki birtakım sorunları çözmekte zorlanıyorsanız veya,
-
Çeşitli yönlerden kendinizi daha iyi tanıyarak olumlu bir değişime ve gelişime ihtiyaç duyuyorsanız,
bunlar ve benzeri durumlarda psikoterapi süreci için başvurabilirsiniz.
KİMLER PSİKOTERAPİ UYGULAR?
Psikoterapinin danışmanlıktan ve benzeri uygulamalardan farkı psikoterapi eğitimi almış ve diğer gerekli eğitimleri tamamlamış psikiyatristler ve psikologlar tarafından verilmesidir. Bu uzmanlar psikiyatri veya psikoloji alanında lisans ve lisansüstü eğitimlerinin yanı sıra ilgili diğer eğitimleri ulusal ve uluslararası enstitülerce sertifiye edilmiş uzman eğitmenlerden almaktadırlar. Bu uzun ve detaylı eğitimin sonucunda psikiyatrist ve psikologlar danışanlarına güvenli, bilimsel anlamda geçerli ve derinlemesine çalışabilecekleri bir hizmet sunar.
TERAPİ SÜRECİNDE NE İLE KARŞILAŞACAĞIM?
İlk seanslarda terapist danışanı detaylı bir şekilde tanımaya ve geliş nedenini anlamaya çalışır. Bu amaca yönelik çeşitli sorular sorar ve danışanın onamı ile uygulanmak üzere bazı testler sunabilir. Bunlardan edindiği bilgiler yardımıyla bir terapi planı oluşturur. Sonraki seanslarda terapist her bir bireyin farklılığına göre şekillendirdiği süreci danışanla iş birliği içinde yürütür. Süreç içerisinde danışanı duygularını, düşüncelerini ve yaşantılarını paylaşmaya, sıkıntıları üzerinde düşünmeye ve konuşmaya motive eder. Eğitimini aldığı psikoterapi yaklaşımına uygun olarak hedeflenen değişimler için çeşitli teknikler uygular.
Psikoterapistlerin eğitimini aldıkları ve uyguladıkları çeşitli psikoterapi yaklaşımları ve modelleri vardır. Bu yaklaşımlardan bazıları Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Psikodinamik Psikoterapi, Şema Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) ve Geştalt Terapi olarak sayılabilir. Psikoterapi süreci bireysel terapi, aile ve çift terapisi, grup terapisi gibi modellerle de uygulanabilir. Terapi sürecindeki uygulamalar bu yaklaşım ve modellere göre farklılık gösterir. Bu farklılıklardan ve her bir kişinin birbirinden farklı, kendine özgü bireyler olmasından terapi sürecinde seans süresi, seans sıklığı ve sürecin toplam süresi değişiklik gösterir.